Nuorisorikollisuus kasvussa?

Nuorten väkivaltarikollisuus on lisääntynyt – vai onko?
Mitä uskallan sanoa?
Uskallanko puhua sitä minkä näen oikeaksi?
Uskallanko kertoa oman näkemykseni asioista?
Nyt eletään mielenkiintoista aikaa hyvin monella eri tasolla. Meillä oli korona, joka nytkin on, vai eikö ole? Meillä on sota vai onko se meidän sotamme vai kenen?
 
Paljon kysymyksiä ja mielipiteitä.
Sitten meillä on nuorten lisääntynyt väkivaltarikollisuus, jota pohtiessa joutuu myös miettimään, että onko vai eikö ole?
Melko omituista ollut keskustelu tästä nuorten rikollisuudesta siinä mielessä, että kokemusasiantuntijat sekä nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset sanovat, että nuorten rikollisuus on kasvanut räjähdysmäisesti ja sitä näkemystä puoltaa myös poliisi lausunnoissaan, kun taas osa päättäjistä ja yhteiskunnallisista vastuuhenkilöistä kiistää asian ja sanoo että kaikki tuo muutos ja rikollisuuden kasvu nuorten kohdalla ei pidä paikkaansa koska heidän tilastonsa eivät tue sitä.
 
Olen kuullut täysin käsittämättömiä lausuntoja esimerkiksi THL:n puolelta, joissa lausunnon sisältö jo itsessään kumoaa itsensä. Minulle se kertoo siitä, että ei yksinkertaisesti tiedetä mistä puhutaan tai sitten ei vaan haluta nähdä totuutta eikä puhua totuutta.
Olen todella huolissani! Teen Suomen romanifoorumilla ehkäisevää väkivalta- ja rikostyötä ja näen aitiopaikalta suuren muutoksen oman yhteisöni sekä koko yhteiskunnan tasolla ajattelutavassa ja asenteissa väkivallan ja rikosten osalta.
 
Olen ihan varma, että emme pysty vaikuttamaan nuorisomme tulevaisuuteen sillä, että kiistämme todellisuuden ihan vaan sen vuoksi, että todellisuus ei tunnu kivalta. Meidän pitää myöntää myös kipeät asiat. Myöntää, että kaikki ei aina ole niin idealistista ja todellisuus ei aina sovi siihen kivaan kuplaan, joka me mielellään rakennetaan osaksi omaa käsitystämme yhteiskunnasta, ihmisistä, ja itsestämme suhteessa edellä mainittuihin.
Minä uskallan sanoa, että suurimmalla osalla yhteiskunnan päättäjistä sekä esimerkiksi THL:n tyypeillä ei ole riittävästi ymmärrystä vähemmistöjen kulttuurista ja sen vaikutuksista yhteiskuntaan sekä tässä viitekehyksessä rikollisuuteen. Se ei ainakaan näy lausunnoissa eikä toimenpiteissä. Ahdistaa myös nähdä, että tästä koko asiasta ollaan tekemässä yhtä poliittista lisänappulaa millä vasen ja oikea saavat enemmän vastakkainasettelua keskenään ja samalla myös muun yhteiskunnan siihen vääntöön mukaan.
 
Ottakaa hyvät päättäjät pää pois pusikosta ja avatkaa silmät näkemään missä mennään. Luulisi että kun ollaan riittävän vaikuttavassa työssä, että päästään jopa televisioon antamaan lausuntoja niin osattaisi myös edelleen sellaiset perusasiat kuin “maalaisjärki” “asioiden ennakointi” sekä ” syyn ja seurauksen laki”
Itse kirjoitan tätä todellisesta huolesta käsin koska olen keskellä näitä tapahtumia päivittäin ja ärsyttää suunnattomasti se, että näistä asioista vatkataan mediassa puoleen
ja toiseen ihmisten toimesta, jotka ovat pihalla kuin lumiukot ja tulevat omalla agendallaan tälle kentälle ketunhäntä kainalossa.
Herätään nyt tähän! ja todetaan ettei kaikilla meillä ole riittävästi ymmärrystä ja osaamista esimerkiksi siitä, miten kunniakulttuuri taustan omaavan nuoren arvot ovat todella suurelta osin erilaiset kuin suomalaisen yhteiskunnan arvot. Nämä nuoret tarvitsevat aivan totaalisen erilaista tukea kuin mitä me tällä hetkellä tarjotaan.
 
Se ei ainakaan ole oikeaa tukea, jos sanotaan että ongelmaa ei edes ole ja voimme yhteiskunnassamme tällä hetkellä niin hyvin, että huomaamme arjessamme olevan väkivallan paremmin (hei THL – anteeksi mitä???). Siis apua, jos meidän asiantuntijamme tässä isossa kriisissä, missä meidän nuoremme ja yhteiskunta on tällä hetkellä rikollisuuden kanssa, lausuvat jotain tuollaista televisiossa niin ei hyvältä näytä. Siihen saakka, kunnes asiat lähtevät oikeaan suuntaan niin tsemppiä kaikille ja pitäkää käsilaukkujanne silmällä.
Ps. minulle on ainakin täysin selvää että nuorten väkivaltarikollisuus on kasvanut vauhdilla eikä ilmiöstä ole nähty kuin vasta aivan alkua.
 
 
TAKAISIN YLÖS